Bavorovské jahody s.r.o.
Jsme soukromá firma která pěstuje jahody a množí sazenice jahodníku. Touto činností se zabýváme od roku 1991.
Našimi spokojenými klienty jsou rodiny, malí podnikatelé i velcí zákazníci. Jsme hrdí na to, že o naše jahody pečujeme s láskou a maximální šetrností.
Počátek pěstování jahodníku spadá do 14. Století v jižní Francii. Jahody však byly sbírány už v neolitu. Velkoplodé jahody se vlastně objevily až v 18. Století, když byly dovezeny 2 druhy amerických jahodníků a začalo křížení.
Jahody jsou zdravé a chutné ovoce. Obsahují asi 87% vody, do 7,5% cukrů, dále třísloviny, barviva, organické kyseliny (jablečná, málo citrónové, chininové, šťavelové a salicylové), pektiny. Vitamínu C mohou mít od 60 – 100 mg/100 g, dále dost vitamínu E, také vitamíny skupiny B, kyselinu listovou. V jahodách byly zjištěny sloučeniny draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu, síry, z mikroelementů železo, bór, vanad, jód, kobalt, mangan, zinek, měď, molybden aj.
Plody posilují metabolismus, jsou prospěšné při chorobách srdce a cév, při chudokrevnosti, dně, močových a žlučových kamenech. Mají protizánětlivý a antiseptický účinek, mírně projímají, také snižují horečku. Někteří lidé mají alergii na jahody, ke zmírnění se doporučuje med a mléčné výrobky.
Jahody se zmrazují, vyrábějí se z nich zavařeniny, kompoty, šťávy, zmrzliny, moučníky, polévky, poháry.
Jahody na našich polích se pravidelně ošetřují, před sklizní je podestýláme slámou. Plody jsou pak nejen dobré, ale i čisté.
Česání se provádí ručním sběrem a kdo má česání jahod rád, může si je u nás sám natrhat.
Šetrný způsob pěstování a maximální péče způsobily, že jsme dnes uznáváni jako nejlepší pěstitel jahod a sazenic jahodníku v České republice.